Ανάγνωση με “τσεκ”

Ανάγνωση με “τσεκ”

Πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να εξασκηθούν στην ανάγνωση; Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Σημειώστε στο επάνω μέρος του κειμένου, τόσα κουτάκια, όσα χρειάζεται το παιδί για να διαβάζει το κείμενο με ευχέρεια. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να σημειώνει ένα “τσεκ” έπειτα από κάθε ανάγνωση.

Τί κερδίζουμε:

  • μείωση του άγχους
  • καλύτερη συγκέντρωση
  • λιγότερη γκρίνια

Πάντα πίστευα πως οι πιο αποτελεσματικές λύσεις είναι συνήθως και οι πιο απλές. Τόσο απλά, τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα… δοκιμάστε το!

Προσοχή!

Ιδανικά κάθε παιδί θα πρέπει να επαναλαμβάνει την ανάγνωσή του, ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, 5 φορές. Για ένα παιδί όμως που δυσκολεύεται στην ανάγνωση ή παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες, η ανάγνωση μπορεί να είναι εξουθενωτική. Ξεκινήστε λοιπόν από μικρούς στόχους και αυξήστε στη συνέχεια. Μην περιμένετε από το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες να το πετύχει με την πρώτη και να διαβάζει με χαρά. Μας ενδιαφέρει να προοδεύει όσο αργή και αν είναι η πρόοδός του.

Τέλος, αν τα παιδιά δυσκολεύονται αρκετά, θα βοηθήσουν μερικές αναγνωστικές ασκησούλες, ασκήσεις συγκέντρωσης και οπτικής διάκρισης και μερικές ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας στα σημεία που κατά βάση εντοπίζονται οι δυσκολίες.

tip: Θυμίστε στο παιδί πριν επιχειρήσετε την ανάγνωση να πάρει μερικές ανασούλες για να είναι ήρεμο και συγκεντρωμένο.

Καλή επιτυχία!