Όταν οι μέρες της καραντίνας συνάντησαν “Το Γκαμπί της Βασίλισσας” σε μια κατασκευή με ανακυκλώσιμα υλικά

Η δεύτερη αυτή καραντίνα που κάνει την εμφάνισή της αγέρωχη με το αίσθημα του νικητή, φέρνει μαζί της και ένα καλά ειπωμένο σενάριο εγκλεισμού. Ποιος θα επικρατήσει; Ο εγκλεισμός ή εμείς; Όπως και να χει και όσο καταπιεστικές κι αν είναι οι συνθήκες, είναι κι αυτές οι μικρές ψυχούλες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο τους. Βοηθήστε τους να το κάνουν και να καταλάβουν την αξία του διότι οι ευκαιρίες που θα έχουν για να τους συμβεί αυτό στο μέλλον, σ’ αυτούς του συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς, θα είναι ελάχιστες.

Δεν απαιτείται πτυχίο παιδαγωγικών ούτε ιδιαίτερη εμπειρία για να καταστρώσεις ένα δημιουργικό πλάνο απασχόλησης. Τα παιδιά χρειάζονται απλώς ένα ενδιαφέρον συγκεκριμένο ερέθισμα. Καθώς όμως αν δεν αγαπήσετε κάτι εσείς οι ίδιοι δεν πρόκειται να πείσετε ούτε τα παιδιά σας να ασχοληθούν, διαλέξτε κάτι που θα είναι διασκεδαστικό για όλους.

Η πρόταση μου ξεκινά με τον νέο αριστούργημα του Netflix που δεν είναι άλλο από “Το Γκαμπί της Βασίλισσας”. Πρόκειται για μια σειρά με πλούσιες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις για την Αμερική των 50s και με ένα παιδί ιδιοφυΐα στο σκάκι που καταφέρνει να κατακτήσει τον κόσμο της εποχής του. Σίγουρα θα σας συνεπάρει και σίγουρα θα σας φέρει μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια. Στα dont’s ανήκει βέβαια το ότι δεν μπορείτε να δείτε αυτή τη σειρά με τα παιδιά σας καθώς εμπεριέχει πολλές αντιφάσεις σχετικά με τη χρήση ουσιών και την έκφραση ή μη των συναισθημάτων που συνοδεύουν τα παιδικά μας βιώματα.

Αυτό που αξίζει όμως να κάνετε, και πιστέψτε με τα παιδιά σας θα το λατρέψουν, είναι να επιστρατεύσετε τη φαντασία τους και μερικά ανακυκλώσιμα υλικά του σπιτιού, όπως καπάκια, χαρτόκουτες και ρολά χαρτιού υγείας. Ενθαρρύνετέ τα να φτιάξουν το δικό τους σκάκι και αφιερώστε χρόνο στο να τους μάθετε μερικούς κανόνες. Μιλήστε τους για τις δικές σας μνήμες και τα παραδοσιακά παιχνίδια, κι έπειτα ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού επιλέξτε αν θα αναζητήσετε μερικές ακόμη ιστορικές πληροφορίες για το σκάκι ή αν θα τα αφήσετε απλώς να δημιουργήσουν.

Τομείς που καλλιεργούνται:

  • υπομονή
  • δημιουργικότητα
  • κριτική σκέψη
  • προσαρμογή σε κανόνες
  • φαντασία
  • λεπτή κινητικότητα
  • σεβασμός στο περιβάλλον
  • πολιτιστικές αξίες
  • δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου